Logo
» Start » Teksten » Taal en woordenschat » Treinbegrippen

Teksten - Taal en woordenschat : TREINBEGRIPPEN

Deze tekst doorsturen naar uw vrienden via email

* Trein : Meestal niet (op tijd) rijdend openbaar vervoermiddel voor machinisten en controleurs. Passagiers worden zoveel mogelijk geweerd door middel van stakingen, verkeerde of niet te interpreteren mededelingen op stations, vertragingen en wisselstoringen.

* Conducteur : Narrige man of vrouw met tang die op momenten dat er niet wordt gestaakt wel eens in een trein wordt gesignaleerd. Vooral ook bekend van de mop "Knipt u thuis ook kaartjes?".

* Machinist : Overwerkte NS-medewerker in rood tenue die treinen bestuurt, voornamelijk op een route die rond de kerk rijdt. Het is dan ook niet te verwonderen dat het hem zo nu en dan rood voor de ogen ziet, waardoor hij wel eens een sein mist van dezelfde kleur.

* Treinenvakbond : Vakbond, bevolkt door radicale kaartjesknippers en machinisten. Zijn gek op stakingen en wars van dienstroosters. Ze vergaderen meestal in de kerk waar ze de hele dag omheen moeten rijden.

* Rover : Gefrustreerde treinreizigersorganisatie die regelmatig korte gedingen aanspant tegen collectieven van kaartjesknippers en machinisten. Het verloop binnen deze organisatie is groot wegens verkoudheden, griep, stress en moordneigingen (Zie zinvol geweld)

* Ziekteverzuim : Een laatste redmiddel voor kaartjesknippers en machinisten die niet staken of vakbondsvergaderingen bijwonen.

* Staking : Bezigheid die vooral geliefd is bij medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen. (Zie ook treinenvakbond)

* Loket : Met tralies of gehard glas tegen rovers (zie ook Rover) beveiligd hok, vanwaarachter treinkaartjes worden uitgereikt. Op vele stations afwezig. (Zie kaartjesautomaat.)

* Kaartjesautomaat : Hufterproof metalen blok met lampjes en knoppen, waaruit mits de juiste rituelen worden toegepast kaartjes tevoorschijn komen. Vooral gemeden door bejaarden.

* Treinkaartje : Stukje te duur papier, waarmee de treinreiziger kan meegenieten van stakingen, vertragingen en foute omroepmededelingen.

* Station : Tochtige windtunnel, waarin treinreizigers meestal langer dan tevoren is beloofd moeten wachten op een trein

* Treinreiziger : Gemanipuleerd slachtoffer van enerzijds een dove monopolist en anderzijds stakers die zich op bepaalde dagen van het jaar in treinen vertonen om deze te besturen ofwel van passagiers de kaartjes te knippen die wel degelijk op tijd aangeschaft en betaald moeten zijn.

* Rondje om de kerk : Door treinpassagiers onbegrepen fenomeen. De sporadisch op treinen gesignaleerde kaartjesknippers en machinisten hebben er een hekel aan elke dag hetzelfde te doen en staken daarom veelvuldig. De treinreizigers doen ook elke dag hetzelfde maar zien daarin geen reden om te gaan staken.

* Treinagressie : Zinvol geweld van passagiers tegen personeel van treinen. Treinreizigers hebben nogal eens de neiging om de enkele keer dat er een kaartjesknipper op een vertraagde trein wordt gesignaleerd deze de huid vol te schelden,te bedreigen met een vouwfiets of hem te vragen of hij zelf wel een kaartje heeft.

* Stress : Fenomeen dat zich voordoet bij zowel treinreizigers als treinpersoneel. Treinreizigers die verkleumd tot op het bot en doornat een vertraagde overvolle trein binnenstappen hebben hier nogal last van (zie ook treinagressie). Treinpersoneel lijdt onder stress op dagen dat er niet gestaakt kan worden en men elke keer weer die kerk voorbij ziet komen.

* Rails : Metalen variant van snelweg. Leidt meestal via ondoorgrondelijke (te lange) route naar de plaats van bestemming of daar net langs,aangezien men doorgaans verzuimt te melden of we te maken hebben met een stop-danwel sneltrein.

* Spoorboom : Bijzonder nuttig apparaat, zij het dat menig (les)automobilist ondanks deze uitvinding toch nog in staat blijkt te zijn zich strategisch tussen trein en rest van spoor te plaatsen, waardoor de inmiddels genoten vertraging nog verder oploopt.

* Railtender : Mythisch dier dat volgens overlevering de vermoeide reiziger voorziet van spijs en drank. De laatste paar honderd jaar niet meer gesignaleerd. Waarschijnlijk uitgeroeid.
Vind ik leuk!Vind ik niet leuk!Commentaar versturenDefecte link melden
Hits: 5.016

Willekeurige items uit TEKSTEN

Afwijzing va Afwijzing Geachte heer Jansen, Hartelijk dank voor uw brief van 29 september. Helaas moet ik u meedelen dat ik uw afwijzing niet in behandeling kan nemen. Ik ben dit jaar uitermate succesvol geweest in het ontvangen van een ongebruikelijke hoeveelheid afwijzingen. U zult echter begrijpen dat ik met zulke aantallen veelbelovende kandidaten niet elke [...]
Danny - 14/12/2009 - Score: 100% (7) - Hits: 17.852
Autobouwer M 1.De jaarmodellen zouden pas beschikbaar zijn na dat jaar. 2.Elke keer als er iets aan de wegen veranderde, zou U een nieuwe wagen moeten kopen. 3.Tijdens het rijden zou Uw wagen regelmatig stilvallen, en moet U hem opnieuw starten. Raar maar waar : U zou zich hierbij neerleggen. 4.Men zou U voortdurend een upgrade van Uw wagen opdringen. 5.Sun Mot [...]
Danny - 20/01/2001 - Score: 100% (1) - Hits: 3.908
Waarom hou i Waarom hou ik ervan gepensioneerd te zijn? - Hoeveel dagen zijn er in een week voor gepensioneerden? 6 zaterdagen en 1 zondag. - Wanneer is het bedtijd? Drie uur nadat ik in m'n zetel in slaap ben gevallen. - Hoeveel gepensioneerden heb je nodig om een lamp te vervangen? Eén, maar het kan de ganse dag duren. - Wat is het grootste probleem van gepe [...]
Danny - 17/12/2013 - Score: 67% (6) - Hits: 7.448
Moreel dille Je rijdt op een stormachtige avond met je auto in de stad rond. Je passeert een bushalte en ziet daar drie mensen staan wachten op de bus: 1. Een oud vrouwtje dat doodziek is 2. Je beste vriend die ooit je leven redde 3. De ideale vrouw waarvan je al heel je leven droomde maar: je rijdt in een Mercedes SL 55 AMG en er kan maar één passagier m [...]
Danny - 20/01/2001 - Score: 100% (5) - Hits: 14.195
Het spiegelg ** HET SPIEGELGLAS** Er leefde eens heel lang geleden een boertje werkzaam en tevreden, aan weelde was hij niet gewend, een spiegel had hij nooit gekend En eens toen hij aan het spitten was vond hij een stukje spiegelglas. Hij nam't in zijn vereelte hand 't zat onder't vuil en onder't zand. Hij veegde't aan zijn broekspijp af en keek er in, en ston [...]
Danny - 24/08/2011 - Score: 100% (2) - Hits: 8.908