Teksten
-
Andere:
ETTIQUETTE VOOR KATTEN
Deze tekst doorsturen naar uw vrienden via email.
Deuren: Accepteer geen gesloten deuren. Dit moet je doen om een deur open te krijgen: ga op je achterste poten staan en hamer met je voorpoten op de deur. Eens de deur open is, ben je niet verplicht ze ook te gebruiken. Als je gevraagd hebt om een buitendeur te openen, ga dan halverwege de drempel staan en denk diep na. Dit is vooral belangrijk bij koud weer, regen, sneeuw en als er veel muggen zijn. Een variatie op het voorgaande: ga bij de buitendeur zitten en staar naar de deurklink. Als je baasje de deur opendoet, neem dan flink je tijd. Steek je kopje buiten en kijk eens goed rond. Trek je kopje dan terug naar binnen en kijk eens rond in de kamer. Niemand zegt dat je snel moet beslissen tenslotte. De meeste mensen zijn trouwens zo vriendelijk om de deur open te houden tot jij je beslissing genomen hebt. Wil je er nog een schepje bovenop doen? Steek dan nog eens je kopje naar buiten en ga dan terug de kamer in. Kijk naar je baasje met een blik van 'Maar baasje, waarom hou je toch in godsnaam de deur open?' Tenslotte nog een leuk spelletje, dat je baasjes heel fijn zullen vinden. Ga bij de buitendeur zitten. Je baasjes zullen denken dat je naar buiten wil en de deur voor jeopendoen. Wanneer ze dat gedaan hebben, loop je snel weg. Herhaal dit een keer of 5 na mekaar.
Braken: Als je moet braken, haast je dan naar de dichtstbijzijnde stoel. Als je daar niet op tijd kan geraken, kies dan bij voorkeur voor een Oosters tapijt. Maar als dat er niet is, is een ander tapijt ook goed. Zorg ervoor dat je tijdens het overgeven op een tapijt even achteruitloopt, zodat je braakspoor ongeveer even lang wordt als een blote mensenvoet. Spring ook nog wat heen en weer zodat er her en der nog enkele kloddertjes terechtkomen. Ga dan zitten toekijken hoe je baasje de smeerboel opruimt. Ook de bedsprei is een prima plekje om te braken, vooral als het een hele dikke is die niet in de wasmachine kan. Je baasje zal er dan mee naar het wassalon moeten gaan en er extra voor moeten betalen. Tel deze kosten bij wat je hen toch al kost: dit zal je het prettige gevoel geven dat je heel waardevol en duur bent.
Bezoekers: Probeer snel te weten te komen welke bezoeker het meest een hekel heeft aan katten en ga op diens schoot zitten. Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat je adem naar vis ruikt. Bij het kiezen van een schoot om op te zitten of een broekspijp om tegen te wrijven, kies je voor de stofkleur die het meest met je eigen kleur contrasteert. Bijvoorbeeld, als je een witte pels hebt, kies dan voor zwarte wollen kleding. Blijf uit de buurt van de bezoekers die van katten houden. Als dat niet helpt, sla dan met een hooghartige blik je klauwen in hun kousen, of zet even je tanden in hun enkel. Als je op tafel loopt en een van de bezoekers beschimpt je daarvoor, kijk dan verrast en gekwetst. Zo wek je de indruk dat je altijd op tafel mag komen, als er geen bezoekerszijn.
Toilet: Begeleid bezoekers altijd naar het toilet. Je hoeft niets speciaals te doen: alleen bij hen zitten en staren. Als je baasjes zelf naar de wc gaan, ga dan zo dicht mogelijk bij de deur zuitten zodat ze op je trappen als ze naar buiten komen. Verstop je daarna onder tafel tot ze je komen oppakken en troosten.
Een handje helpen: Als een van je baasjes verwikkeld is in een bepaalde activiteit en de andere doet niets, blijf dan in de buurt van degene die bezig is. Dit heet 'een handje helpen', of ook wel 'in de weg lopen'. Zo moet je je gedragen bij het 'helpen':
1. Als je toezicht houdt bij het koken, ga dan vlak achter de linkerhiel van de kok zitten. Die kan je dan niet zien, en zo maak je meer kans dat hij per ongeluk op je poot zal gaan staan. Als dat gebeurt, zal je opgepakt en getroost worden.
2. Als iemand een boek aan het lezen is, loop dan onder diens kin door, zodat je tussen ogen en boek staat. Dwars over het boek gaan liggen is nog beter.
3. Als je baasje bezig is met breien of administratie, ga dan zo liggen dat je zoveel mogelijk van het werk bedekt, of toch tenminste het belangrijkste deel ervan. Doe alsof je slaapt, maar sla af en toe met je pootje naar pen of breinaalden. Daardoor zal je baasje dan een scheve lijn trekken of een steek laten vallen. Je baasje zal misschien proberen je af te leiden: negeer dat. Vergeet niet: jouw doel is je baasje te helpen. Wat je baas je ook mag vertellen, borduur- en haakwerk is zeer goed bruikbaar als hangmat.
4. Dit moet je doen als je baasje bezig is met rekeningen overschrijven (een maandelijkse activiteit), belastingsbrieven invullen of kerstkaartjes schrijven
(jaarlijkse activiteiten): verlies vooral de bedoeling niet uit het oog, je moet je baasje helpen! Ten eerste, ga op de papieren zitten. Als je weggejaagd wordt, ga dan op de rand van de tafel zitten en kijk triestig. Als je baasje terug goed aan het werk is, spring dan op de papieren, rol erin en verstrooi ze zoveel als je kan. Als je een tweede keer weggejaagd wordt, begin dan pennen, potloden en gommen van de tafel te gooien, liefst een voor een.
5. Als je baasje de krant aan het lezen is, spring dan tegen de achterkant ervan. Je baasjes vinden het fijn als je hen aan het schrikken maakt.
Spelen: Spelen vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Zorg dat je overdag genoeg slaapt, zodat je goed uitgerust bent voor nachtelijke spelletjes. Hieronder vind je een lijstje met de beste spelletjes die je 's nachts kan spelen. Het is wel heel belangrijk dat je altijd je waardigheid bewaart. Als je tijdens het spelen een ongelukje hebt, zoals van een stoel vallen, ga je dan onmiddellijk zitten wassen, alsof je wil zeggen 'Het was helemaal niet mijn bedoeling dat te doen'. Je baasjes trappen daar altijd opnieuw in.
Kattenspelletjes:
1. Vang de Muis: Je baasjes proberen je wijs te maken dat die bobbels onder de dekens hun handen en voeten zijn. Ze liegen. Eigenlijk zijn het Bedmuizen en naar het schijnt zijn dat de lekkerste muizen ter wereld, hoewel geen enkele kat ooit erin geslaagd is er een te vangen. Men zegt ook dat je hen alleen met de meest agressieve aanval lang genoeg kan verdoven, zodat je de tijd hebt om onder de dekens te geraken om ze te vangen. Probeer het maar. Misschien zal jij de eerste kat zijn Bedmuis proeft!
2. Koning van de berg Dit spelletje moet je spelen samen met minstens één andere kat. Hoe meer hoe liever! Een of allebei je slapende baasjes is Berg 303, die tot elke prijs moet verdedigd worden tegen de andere kat(ten). Alles is toegestaan. Het spel maakt ongewone tactieken mogelijk, omdat je rekening moet houden met een bewegend speelplatform. Als je baasjes wakker worden terwijl jij je bovenop de Berg bevindt, dan heb je dit spelletje Koning van de berg gewonnen
Waarschuwing: Als je deze spelletjes te vaak speelt, zal je uit bed gezet worden en misschien zelfs uit de slaapkamer verbannen worden. Als je merkt dat je baasjes beginnen te bewegen, begin dan onmiddellijk te spinnen en kruip lekker dicht tegen ze aan. Zo zorg je ervoor dat ze terug in slaap vallen.
Speelgoed: Elk klein voorwerp is potentieel een stuk speelgoed. Twee goede bronnen van speelgoed zijn ladenkasten en vuilnisbakken. Als je baasjes het voorwerp proberen af te pakken, wil dat zeggen dat het een supergoed speelgoedje is. Ren ermee onder het bed. Kijk heel erg verongelijkt als je baasje je vastgrijpt en het speelgoedje afpakt. Kijk goed waar ze het opbergen, zodat je het later kan stelen. Er zijn verschillende soorten kattenspeelgoed. Glanzende voorwerpen, zoals sleutels, broches of geldstukken, moet je verstoppen zodat andere katten of je baasjes er niet mee kunnen spelen. Deze voorwerpen zijn meestal heel geschikt om hockey mee te spelen, vooral op een vloer zonder tapijt. Bengelende of touwachtige dingen, zoals schoenveters, touwtjes, gouden kettingen en tandenflossdraad zijn ook heel leuk om mee te spelen. Je baasjes vinden het leuk om ze over de vloer te trekken zodat jij ernaar kan springen. Wanneer een touwtje daarbij onder een krant of het tapijt terechtkomt, wordt het omgetoverd tot een Krant- of Tapijtmuis, die op welke manier ook gedood moet worden. Maar pas op: bij dit soort spelletjes zullen je baasjes proberen om je zover te krijgen dat je je waardigheid verliest. In papieren zakken woont de Zakmuis. Die is klein en camoufleert zich met dezelfde kleur als de zak, zodat je ze heel moeilijk kan zien. Maar je kan ze wel horen: wanneer ze in de zak rondlopen maakt dat een knisperend geluid. Je mag om het even wat doen dat nodig is om de muis te doden, zelfs als dat betekent wat je de zak moet kapot scheuren. Opmerking: als je ziet dat een andere kat in een zak op de Zakmuis jaagt, dan is dat het beste moment voor een verrassingsaanval. Meestal loopt dit uit op een schitterend spelletje tikkertje.
Voedsel: Om genoeg energie te hebben voor spel, slaap en in de weg lopen, moet een kat eten. Maar eten is slechts de helft van het plezier. De andere helft bestaat in het vinden van voedsel. Er zijn voor een kat twee manieren om aan eten te geraken:
1. een mens ervan overtuigen dat je uitgehongerd bent en NU METEEN eten moet krijgen
2. zelf op jacht gaan
Dit zijn enkele richtlijnen die je kan volgen om aan eten te geraken:
1. Als je baasjes aan het eten zijn, zorg er dan voor dat het puntje van je staart in hun bord ligt.
2. Eet niet uit je eigen bakje als je voedsel van tafel kan stelen
3. Drink, als je erbij kan, liever uit het glas van je baasje dan uit je eigen kommetje
4. Als je buiten iets vangt, dan is het niet meer dan beleefd om nader kennis te maken met je buit. Wees vasthoudend, want je eten zal meestal niet zo beleefd zijn en proberen te gaan lopen.
5. Restjes van op tafel zijn delicatessen, en je baasjes willen er maar wat graag vanaf. Maar het is beneden de waardigheid van een kat om te bedelen om voedsel, zoals lagere levensvormen zoals honden dat doen. Gelukkig bestaan er diverse technieken om ervoor te zorgen dat je baasjes je niet over het hoofd zien. Dat zijn onder andere: op de zachtste schoot springen en luid beginnen spinnen; op de drempel tussen keuken en eetkamer gaan liggen; staren; rond de benen van de aan tafel zittende mensen draaien terwijl je klagerig miauwt.
Nog enkele leuke spelletjes met eten:
1. Laat je baasje een nieuw blik kattenvoer openmaken. Lik aan het eten tot het droog is. Trek dan je neus op en loop weg. Een uurtje later ga je opnieuw bij je bakje zitten en kijk ernaar met een blik van 'Baasje, je denkt toch niet dat ik dat droge spul ga opeten?'
2. Dit vinden je baasjes ook heel leuk: neem wat brokjes uit je bakje en leg ze op het tapijt in de woonkamer of smeer ze uit over de plinten.
3. Je baasje heeft net je bakje gevuld. Loop er behoedzaam naartoe en ruik er voorzichtig aan. Kijk dan naar je baasje met een blik van 'Wat is dit voor viezigheid?'
4. Ga voor de koelkast zitten met je rug naar je baasjes toe. Wees geduldig, want als je baasjes tv aan het kijken zijn, kan het zijn dat ze je pas opmerken wanneer ze tijdens de reclame naar de keuken komen. Kijk ze dan over je schouder aan met een meelijkwekkende blik. Ze zullen zich dan schuldig voelen omdat ze je zo lang hebben laten wachten en om hun geweten te sussen geven ze je vast lekkere volle melk.
5. Hou je baasjes altijd in het ongewisse over je eetgewoonten. Het is niet omdat je dit voer vanmorgen hebt gegeten, dat je het vanmiddag ook zal willen eten. Vanmorgen was vanmorgen en nu wil je iets anders. Zorg ervoor dat ze een blik met ander voer openmaken.
6. 's Nachts eten krijgen. Zelfs al heb je eigenlijk niet echt honger, maak je baasje wakker rond 3u 's nachts. Klim op bed en kietel hen met je snorharen tot ze wakker zijn. Waarschijnlijk moesten ze toch opstaan om te plassen maar waren ze er te lui voor, dus eigenlijk help je ze gewoon. Wandel met hen naar de koelkast. Kijk of ze je een schoteltje melk willen geven. Als ze het niet doen, kan je ze altijd nog een uur later opnieuw wakker maken.
Dit is leuk om te doen met eten dat je zelf gevangen hebt. Probeer je buit altijd mee naar huis te brengen en zorg ervoor dat het er zo smerig mogelijk uitziet. Vooral eruithangende ingewanden zijn een goed idee. Leg je vangst bij voorkeur vlak voor de buitendeur: je baasjes letten niet altijd even goed op en soms trappen ze er dus op. Schitterend!!
Slapen: Zoals reeds gezegd, om genoeg energie te hebben om te kunnen spelen, moet je veel slapen. Het is doorgaans niet moeilijk om een comfortabel plekje te vinden waar je lekker kan gaan liggen. Om het even welke plaats waar ook mensen gaan zitten is prima, vooral als de kleur ervan contrasteert met je eigen kleur. Nog beter is het als je in een straal zonlicht kan liggen of dichtbij de verwarming. Buitenshuis zijn er ook goede slaapplekjes, maar het nadeel daarvan is dat ze nogal afhangen van de weersomstandigheden. Een open raam is een goed compromis.
Lopen: Loop bij voorkeur zo dicht mogelijk bij je baasjes, vooral in volgende situaties:
1. op de trap
2. als ze iets in hun handen dragen
3. in het donker
4. 's morgens als ze opstaan
Dit is heel goed voor het coördinatievermogen van je baasjes.
Krabpalen: Krabben is zeer belangrijk: je moet je merktekens achterlaten op je omgeving. In een mensenhuis zijn heel veel dingen te vinden waaraan je je nagels kan scherpen. Toch raden we je aan gebruik te maken van de krabpaal die je baasjes voorzien. Ze zijn erg beschermend ten opzichte van wat ze als hun eigen bezit beschouwen en zullen hevig protesteren als je daaraan je klauwen scherpt. Het achter hun rug doen is geen goed idee, want ze zijn erg oplettend en zullen het ontdekken of je zelfs betrappen. Als je een buitenkat bent, gebruik dan boomstammen. Scherp in geen geval je nagels aan je baasjes!
Mensen: Mensen, en dan vooral je baasjes, hebben drie basisfuncties:
1. je eten geven
2. je aandacht geven en met je spelen
3. de kattenbak schoonmaken
Het is heel belangrijk om altijd je waardigheid te bewaren in aanwezigheid van je baasjes, zodat ze altijd heel goed weten wie de baas in huis is. Baasjes moeten bepaalde gedragsregels leren. Je kan ze die aanleren als je er vroeg genoeg mee begint en heel consequent bent. Dan zal je vlot lopend huishouden hebben.
In bed: Slaap altijd bovenop je baasjes, zodat ze niet kunnen bewegen.
Honden: Doe, als er mensen in de buurt zijn, altijd alsof je bang bent van honden. Ze zullen medelijden met je krijgen en je oppakken en knuffelen. Speel dus flink komedie als je een hond ziet.
Hits: 8.715
-
Score: 75% (4)